Tequila - domov tradiční mexické lihoviny
Oblíbený alkoholický nápoj, kolem něhož se omílá celá řada nejrůznějších mýtů a polopravd. Kdekdo ji možná ochutnal, možná i víte, tequila se vyrábí v Mexiku. Ale to, že se vyrábí vysloveně z kaktusu, případně za jejím „vynálezem“ stojí původní indiánští obyvatelé, je skutečný nesmysl. Indiáni totiž nemají dostatek enzymů určených na zpracování „ohnivé vody“, tvrdý alkohol jim tak způsobil značné problémy. Ne snad, že by jim nechutnal – omamná vůně, chuť a veselá mysl je jistě potěšila – ale pozdější problémy spojené se střízlivěním už nikoliv. Ale zpět k tématu. Pravá tequila se vyrábí v mexickém městečku, po němž dostala i své jméno. Tequila se nachází nedaleko Guadalajary v centrální části země. Vyrábí se z rostliny zvané agáve – což není žádný kaktus, jak se občas říkává, nýbrž sukulent. A sklizeň této rostliny je opravdu náročná, probíhá celoročně a v horkých letních dnech to není žádný med, protože se musíte chránit nejen před ostrými listy, ale i velkými pavouky, které tu lze čas od času potkat.
Agáve sice už v minulosti zpracovávali indiáni – protože pro ně měla význam asi jako konopí pro středověkou společnost v Evropě. Obuv, košíky, provazy, to všechno se dalo snadno udělat z této rostliny. Připravovali z něj dokonce i nápoj pulque, jenž se využíval coby obdoba našeho mešního vína a jeho obsah alkoholu byl podobně nízký. Destilaci tak, jak ji známe dnes, naučili místní až španělští dobyvatelé v polovině šestnáctého století. Jedna láhev tequily potřebuje až osm kilogramů této rostliny, která se při přípravě pomalu peče v pecích, načež se vylisuje šťáva. Ta poté kvasí a dozrává obvykle v dubovém sudu. Existuje celá řada nejrůznějších druhů – jako například reposado nebo añejo, které trochu chutná i po vanilce. Velmi oblíbená je takzvaná tequila gold, ta ale bývá často dost nekvalitní a bolí z ní navíc hlava. Pravá tequila se pozná tak, že na etiketě bude nápis „100% agáve“. Existují také prověřené značky, jako například El Jimador, u které se vlastně nemůžete nikdy splést.
Mimochodem, mnozí výrobci tequily mají více než stoletou tradici, konkurovat tak mohou i největším českých pivovarům či mnohým moravským vinařstvím. Nicméně, radost lidem přináší bezesporu všichni a o to tu přeci jde. Jak si tento oblíbený nápoj co nejvíce vychutnat? To je vlastně snadné, existuje jen pár doporučení – a to od samotných Mexičanů, kteří o tomhle prostě musí něco vědět. :-) Měla by se pít nechlazená a také po maličkých doušcích, asi jako každý tvrdý alkohol (pokud tedy cíleně nechcete omezit slovní zásobu na nesouvislé slabiky). Někteří Mexičané k tequile sypou trošku soli, pije se i ředěná s džusem z grepu nebo limetky – dá to určitě zajímavou chuť, tak to někdy určitě zkuste.
Marek Kos | 30.1.2015
Aktuální počasí v destinaci
|
21,9°C
|
Předpověď počasí |