Putování za čerstvou kávou. Jak probíhá prohlídka plantáže v Kostarice?

Putování za čerstvou kávou
Putování za čerstvou kávou

Ráno bez voňavého šálku kávy si neumí představit mnoho z nás. S oblibou navštěvujeme kavárny s výběrovou kávou, domů si kupujeme vždy čerstvě namletou kávu a učíme se metody, jak na její přípravu. Největší znalosti o kávě lze získat tam, kde ji pěstují. 

Země, které jsou známé pro pěstování kávy

Na světě najdete několik důležitých regionů, které jsou pro svou kávu známé a atraktivní pro návštěvu plantáže. Pokud jste milovníky jídla, můžete to spojit i s ochutnávkou sušeného ovoce, ořechů nebo čajů.

1. Brazílie je největším producentem kávy na světě a tvoří značný podíl na celkové světové produkci. Kávové plantáže můžete najít zejména na jihu země ve státech São Paulo, Minas Gerais a Espírito Santo. Ochutnat můžete různé druhy kávy. Obecně je to spíše kávy jemná a sladká s nižší kyselostí.

2. V Kolumbii můžete navštívit rozsáhlé plantáže kávy, ale i malé rodinné kávové farmy v horských oblastech. Tyto vysokohorské oblasti mají vynikající půdní složení a v kombinaci s vhodnými klimatickými podmínkami zde vytváří ideální prostředí pro pěstování vynikající kávy. Nadmořská výška navíc přispívá k bohaté a vyvážené chuti kávy. Káva je jemná a příjemně kyselá.

3. Za kolébku kávy je považována Etiopie. Legenda praví, že právě v této zemi byly objeveny první divoce rostoucí kávové keře. Etiopie nabízí širokou škálu chutí kávy v závislosti na tom, kde je káva pěstována. Ochutnat můžete ovocné i kořeněné aroma.

4. Do Kostariky se káva dostala v době kolonizace a španělské nadvlády. Plantáže se zde rozrostly velmi rychle z důvodu ideálního klima. Káva z Kostariky má díky své chuti a kvality uznání po celém světě. Najdete zde malé farmy, ale i plantáže světových firem jako je Starbucks. Kostarická káva je jemná, vyvážená a svěží.

5. Za zmínku stojí také pěstování kávy v Asii. Kávové plantáže najdete v Indonésii (zde je známá zejména cibetková káva), Nepálu, Indii nebo Vietnamu. Za zmínku stojí kávové plantáže ve Vietnamu. Ve Vietnamu najdete spíše menší rodinné plantáže, které využívají speciální metody pro pěstování i přípravu kávy. Chuť vietnamské kávy se odlišuje od jiných kávových druhů. Specifickou chuť dodává také kondenzované mléko, které si do nápoje s oblibou přidávají. 

Jak probíhá prohlídka kávové plantáže

Ať už si k návštěvě vyberete jakoukoliv zemi, návštěvu plantáže si určitě užijete. V průběhu návštěvy se seznámíte s historii kávy dané země, způsobem pěstování, sklizně i zpracování. Pokud budete mít štěstí a budete v místě ve vhodném období, budete si moci některé činnosti i vyzkoušet. 

V Kostarice probíhá obvyklá návštěva takto:

1. Přivítání a úvodní přednáška o kávě. Dozvíte se, jaká byla historie kávy nejen v Kostarice, ale po celé zemi. Zjistíte, jak půda ovlivňuje kvalitu kávy a proč je Kostarika skvělou zemí pro pěstování.

2. Místní farmáři vás vezmu mezi kávovníky, kde vám předvedou, jak se o kávovníky starat. Součástí této prohlídky je i ukázka sběru plodů. Plody kávovníku jsou malé kulaté nebo oválné bobule, které mění barvu během dozrávání. Můžete se setkat s červenou, hnědou i fialovou barvou. Plody se v Kostarice sbírají ručně do košů. Většinou na práci najímají zaměstnance z Nikaragui, kteří jsou placeni dle množství nasbíraných košů.

3. Poté vás průvodci vezmou na prohlídku zpracování kávy. V Kostarice se káva zpracovává suchou metodou, kdy se plody nechají nejprve vysušit na slunci. Následuje oddělení zrna od slupky a poté se zrna mechanicky zpracovávají. Sušení i pražení mají velký vliv na výslednou chuť kávy.

4. Celá prohlídka je zakončena ochutnávkou s možností nákupu kávy, kterou si oblíbíte. Některé plantáže spojují prohlídku plantáže také s prohlídkou zpracování čokolády. 

Výbornou kávu si můžete dopřát i u nás. Zkuste ochutnat degustační balíčky s čerstvou kávou z několika zemí.

Booking.com