Nejzajímavější města světa pro rok 2018

Matera (Itálie)
Matera (Itálie)

Desítka nejatraktivnějších měst světa došla podle průvodce Lonely Planet značných změn. Zatímco v žebříčku pro rok 2017 figuruje například Bordeaux, mexická Merida či Moskva, nynější pořadí zahrnuje Hamburk, Oslo, ale například i americký Detroit. Experti z Lonely Planet mají složité zadání, určit desítku nejlepších míst k návštěvě i s ohledem na to, aby zde byli zástupci všech kontinentů a mísila se exotika menších lokalit s velkoměsty západního střihu. Jak tedy vypadá desítka pro rok 2018?

Žebříčku vévodí tentokrát město, kde se mísí křesťanská a maurská architektura

Malebná Sevilla je v posledních letech městem, kde to opravdu žije. Kromě jiného se zde natáčí proslulý seriál Hra o trůny, v příštím roce se zde bude konat udílení Evropských filmových cen. Jih Španělska nabídne i pestrou směsici různých kulturních vlivů, kdysi zde bylo centrum mohutné maurské říše. Navíc, základy městských hradeb zde položil už Julius Caesar, najdete tu ale i moderní křesťanské stavby (například Macarena basilica, v neobarokním slohu).

Sevilla (Španělsko)

Nejzajímavější města světa Lonely Planet hodnotí už potřinácté, v žebříčku často nechybí alespoň jedna lokalita, která má za sebou nějaký větší problém v minulosti. V roce 2018 totiž figuruje na druhé příčce americký Detroit, který ještě v nedávné době čelil vysoké nezaměstnanosti a dalším velkým potížím. Přesto však jde o velké kulturní středisko, jež by byla z mnoha důvodů škoda nenavštívit. Nedávno jsme vydali článek o jednom z historických mrakodrapů v Detroitu, který nese jméno Book Tower - více zde.

Detroit (Michigan - USA)

Canberra bere bronz, podívejte se po stopách domorodců i moderní Austrálie

Třetí místo zaujala v celkovém hodnocení australská metropole Canberra, která je také nazývána právem městem plným zeleně. Můžete zde nahlédnout i pod pokličku dřívějších domorodých vládců Austrálie. Pomyslnou bramborovou medaili pak získal německý Hamburk, město plné života jistě zná velmi důvěrně a zblízka i mnohý našinec. Přístavní město láká k mnoha zajímavým výletům. Dalšími evropskými zástupci v žebříčku jsou pak šesté Antverpy, sedmá Matera (Itálie ... titulní foto tohoto článku) a desáté Oslo v Norsku.

Hamburk (Německo)

Samozřejmě je však zapotřebí zvolit i jiné lokality, proto je na pátém místě tchajwanský Kao-siung a osmý San Juan (Portoriko), město, které v nedávné době zakusilo obrovskou zkázu způsobem hurikánem Maria a bude se jen těžko vzpamatovávat. Na deváté příčce skončilo mexické Guanajuato, přebírající štafetu po Meridě. A jak tomu bude v příštím roce? Určitě se dá očekávat velké překvapení, ale také sázka na osvědčenou klasiku. Naším tipem je například Petrohrad, New York nebo Edinburgh.

Oslo (Norsko)
Booking.com