Chianti je krajem slavného vína, olivových hájů a vesniček

Region Chianti (Itálie)
Region Chianti (Itálie)

Jedna z nejznámějších vinařských oblastí Chianti se rozprostírá v malebné krajině Toskánska. Regionu Toskánsko (Toscana) vévodí město Florencie (Firenze), kolébka renesance. Tato toskánská vinařská oblast s rozlohou 7142 hektarů se produkují ta nejlepší italská vína, která zrají ve slunném Toskánsku. První zmínka o této oblasti pochází z roku 1716, kde je Chianti popsán jako kraj ideální pro vinařství. To, že zdejší vína jsou skutečně kvalitní, značí také známka DOCG (Denominazione di Origine Controllata Garantita), která značí vína té nejvyšší kvality ze špičkových vinařství. Známka se uděluje od roku 1980.

Vinařství v Itálii má dlouhou tradici. Víno se pěstuje v mnoha regionech Itálie, například Umbria, Veneto, Piemonte, Trento, Sicilia a samozřejmě Toscana. Právě zde, ve zvlněné krajině Toskánska, která je plná slunce, se vínu skvěle daří a výsledkem jsou ta nejlepší červená i bílá vína (vino rosso, vino bianco), která mají značky DOCG, DOC či IGT. Všechny označují kvalitu vína. Pro vinařství se Toskánsko označuje jako srdce Itálie. Kvalitu dává nejen počasí, ale také práce vinařů a enologů.

Celé Toskánsko je vinařsky rozdělené do 4 podoblastí – Chianti, Bolgheri, Montepulciano, Montalcino a Vernaccia di San Gimignano. Tento italský region však není pouze víno, nabízí mnohem více, například například Florencie, jedno z nejkrásnějších architektonických skvostů, kde se zrodila italská renesance, Siena, světoznámá šikmá věž v Pise či ostrov Elba, který k Toskánsku taktéž patří. Na každém kroku potkáme skvosty romantismu, gotiky a renesance. Je to region rozprostírající se od hřebenů Apenin až po pobřeží Tyrhénského moře. Chianti zabírá podstatnou část středního Toskánska mezi Florencií a Sienou. Charakteristické jsou olivové háje v mírně kopcovité krajině s malebnými vesničkami a stovkami hektarů vinic. Oblast je ideální pro nenáročné výlety a projížďky na kole. Chianti je sice nejznámější vínem, ale podstatnou část produkce tvoří také extra panenský olivový olej, který má v italské kuchyni nezastupitelné pozici. Taktéž kuchyně Toskánska má své speciality a víno s olivami zde mají hlavní slovo. Regionálními specialitami jsou například ribollita (chlebová polévka se zeleninou), bruschetta (tradiční opékané pečivo potřené bylinkami a olivovým olejem), zuppa di farro (ječmenná polévka) a mnohé další, nechybí samozřejmě sýry a těstoviny.

Kraj Chianti v srdci Toskánska patří k nejmalebnějším krajinám Itálie. Vděčí za zvlněnými kopci, na kterých jsou nekonečné řady vinic. Teplé slunné klimatické podmínky vínu skvěle svědčí, stejně jako práce a zkušenosti místních vinařů, kteří vínem žijí celý život. Celé Toskánsko je region bohatý na historické a především architektonické památky, Chianti jako jedna z oblastí ukazuje typický venkovský život Itálie v malebných vesničkách, kde víno a olivy cítíme na každém kroku. Slunce, víno a olivy – i tak se charakterizovat Chianti, avšak nabízí mnohem více, například rafinované kulinářské speciality. Kvalita vína je dána nejen známkami jakosti a původu, ale zejména samotnou chutí, za kterou je poctivá práce a plno slunce a vláhy. Je také častým námětem malířů. Každoročně v září se tu konají vinařské slavnosti.

Booking.com