Starý mrakodrap Book Tower v Detroitu

Mrakodrap Book Tower v Detroitu (Michigan - USA)
Mrakodrap Book Tower v Detroitu (Michigan - USA)

Pokud cestujete po USA v oblasti Velkých jezer, tak pravděpodobně neminete město aut Detroit. Motown, jak se také tomuto městu přezdívá, je symblem hvězdného úspěchu, ale také totálního úpadku. To vše zvládnul Detroit v posledních sto letech. V první polovině 20. století se město rozrůstalo a počet jeho obyvatel rychle rostl. Zásluhu na tom měla především trojice firem General Motors, Chrysler a Ford, které byly (a stále jsou) základem amerického automobilového průmyslu.  Symbolem úspěchu byly mrakodrapy, které se postupně v downtown začaly stavět.

Čas od času do Detroitu zavítám a toto město mě stále fascinuje. Nikdy si neodpustím aspoň krátkou procházku po centru a prohlídku starých mrakodrapů, které byly svědkem největší slávy Detroitu.  Pokaždé upoutal mou pozornost zandebaný a zpustlý mrakodrap Book Tower. Název nepocházel od knižního velkoobchodu, ale své jméno získala po bratřích Bookových (James Burgess, Herbert a Frank)

Mrakodrap Book Tower v Detroitu (Michigan - USA)

Book Tower se nachází na Washington Boulevard a je jedním z nejznámějších mrakodrapů v Detroitu. Z posledního patra nabízí výhled z výšky 145 metrů (476 stop). 38 poschodí nad povrchem, plus další dvě v suterénu, až 120 tisíc metrů čtverečních pro kanceláře, obchody a další. Budova se nese díky architektu Louisi Kamperovi v duchu novorenesančního a novoklasicistního stylu. Ještě v roce 1928 šlo o největší budovu Detroitu, než symbolickou štafetu převzal Penobscot Building, stavba přesahující dvousetmetrovou hranici.

Dnes probíhá nákladná rekonstrukce

Mrakodrap Book Tower si samozřejmě prožil období obrovské slávy, ale  v dnešních dnech je opuštěný a zpustlý. Situace se ale samozřejmě řeší, o rekonstrukci budovy se hovoří už několik dlouhých let a nedávno se s renovací skutečně započalo. Cesta k cíli ale bude nákladná a dlouhá, budova byla dostavěna v roce 1926 a potřebuje nutně celou řadu stavebních úprav, aby mohla zase jednou fungovat jako klasický mrakodrap plný života.

Mrakodrap Book Tower v Detroitu (Michigan - USA)

Zatímco mezi léty 1926 a 1928 šlo o největší stavbu Detroitu, dnes je tomu jinak. Dnes má Book Tower „až“ pořadové číslo sedm! Bratři Bookové celkem postavili na Washington Boulevard tři různé budovy, zdaleka nejslavnější z nich je ale právě tato. Měděná střecha, monumentální stavba, která prostě bere dech. Bookovic chtěli postavit něco výjimečného, co by na ně odkazovalo na první pohled. Co myslíte, podařil se původní záměr?

Mrakodrap Book Tower v Detroitu (Michigan - USA)

Je jistě škoda, že hospodářská krize na přelomu dvacátých a třicátých let minulého století zhatila plány na dostavbu Book Tower, původně měla mít stavba úctyhodných 81 pater. Nyní je však spíše než rozšiřování všemi směry potřeba rekonstrukce, o tu by se měl postarat Dan Gilbert. Ten koupil Book Tower za částku třicet milionů dolarů a další peníze samozřejmě spolkne obnova do přijatelné podoby.

Až vás omrzí staré mrakodrapy a dostanete hlad, tak se vydejte do Greektown. Řecká čtvrť je asi nejživějším místem v downtownu Detroitu a je zde spousta hospod a barů. 

Booking.com